OBALA KOPER IZOLA

Ureditev obale na območju od Kopra do Izole
program športno rekreativni
lokacija Koper, Slovenija
leto 2015
naročnik Mestna občina Koper
projektna skupina
David Osivnik, univ.dipl.inž.arh. M.Arch (IIT)
Tea Fabian, mag.inž.arh.
RIBA arhitekti, d.o.o.
Obalni pas med Koprom in Izolo je zaradi strateške lokacije, bogate zgodovine in dimenzije izjemno zanimivo področje za razvoj rekreativnih in turističnih vsebin za obe občini.
A kako urediti plažo na obalnem pasu, vzdolž katerega kontinuirano po robu z morjem poteka spomeniško zaščitena trasa Parenzane (nekdanja ozkotirna železnica)? Obenem se v morju tik ob obali nahajajo zaščitena rastišča alge Pozejdonke, v katere je ravno tako prepovedano posegati.
Navidez nemogoča rešitev je zahtevala radikalno spremembo dojemanja kaj to sploh plaža je - če ta ne more biti na obali, bo pač na morju.
Z replikacijo dolge linije obale z dvema pomoloma tlorisno postavljenima v pravilen lok dobimo omejen prostor, v katerem se ustvari mirna laguna namenjena plavajočim ploščadim in kopalcem. Ta dva pomola skupaj s perforirano opno na zunanji strani delujeta kot valobran, ki je nujen za ohranjanje mirnega morja. Modularne plavajoče ploščadi so zasnovane kot skupine individualnih ploščadi, ki so med seboj fleksibilno vpete in se prilagajajo valovanju morja.
Za vzpostavitev krožne peš poti, se prečno postavi še tretji raven pomol, ki se vzpenja in se steče v razgledno točko na Koprski zaliv in staro mestno jedro.
Da bi sama obala ostala čimbolj neokrnjena, se na kopnem predvidi predvsem komunikacije (kolesarske steze in nove pešpoti). Plažni programi se zgodijo v laguni med med ritmično nanizanimi prečnimi pomoli po zgledu tipologije plaž v severnega dela Jadranskega morja – Grado, Lignano Sabbiadoro, Lido di Jesolo, Lido di Venezia, Isola Verde…