HIŠA AS

Dvostanovanjska hiša na Obali
program stanovanjski
lokacija Ankaran, Slovenija
leto 2021
površina 350m2
naročnik zasebni
projektna skupina
Tea Fabian, mag.inž.arh.
David Osivnik, univ.dipl.inž.arh. M.Arch (IIT)
Hiša je locirana na idilični lokaciji, na vrhu hriba, od koder se odpira širok pogled na Koprski zaliv, Koper in hribovito zaledje.
Glavni izziv projekta je bila umestitev programa dveh stanovanjskih enot na relativno ozko parcelo z zelo zahtevno topografijo. Dostop na parcelo z vrha hriba narekuje umik objekta proti vznožju parcele. Tako se v zaledju formira veliko dvorišče z vsemi potrebnimi parkirišči in manipulacijskimi površinami. 
Teren v naklonu je preoblikovan v terase podprte s kamnitimi zidovi, ki se nadaljujejo v prav tako kamnite zidove pritličja in skrijejo na pol vkopan pritlični del hiše. Bivalni prostori odprtega tipa se odprejo proti izjemnemu razgledu preko velikih steklenih odprtin in se nadaljujejo v letno kuhinjo s pergolo in teraso z bazenom/vrtom. V zadnjem delu  terase pritličja je locirano stopnišče, ki vodi od dvoriščnega/servisnega nivoja do glavnega vhoda v objekt.
Na kamnite zidove je postavljen kompakten in masiven volumen spalnih prostorov nadstropja. Zaradi bližine sosednjih hiš in preprečevanja pogledov ima dokaj introvertiran karakter. Med poudarjene horizontalne vence je vrinjen kontrasten, dvobarvni opečnat ovoj. Vertikalne opeke poudarijo svetle močne zidove, temne horizontalno položene opeke pa združujejo površine oken s horizontalnimi senčili.